010-2360981 info@devitalemens.nl

Individuele therapie

Ben je op zoek naar een mensgerichte én professionele therapeut? De therapievorm waar ik mee werk is gebaseerd op de Gestalt psychologie. Gestalt therapie is een ervaringsgerichte psychotherapie en is erop gericht te onderzoeken waar en hoe je bent vastgelopen. Het wordt ook wel de therapie van het contact genoemd.

De aanleiding voor therapie kan liggen in een ingrijpende gebeurtenis in je leven, zoals een scheiding, het overlijden van een dierbare of het zich openbaren van een ziekte. Vaak is de aanleiding echter niet zo duidelijk aanwijsbaar, maar heb je al langer het gevoel dat je niet leeft zoals je graag wilt.

In individuele therapie bied ik je de mogelijkheid is om in een veilige en respectvolle omgeving te onderzoeken waar en hoe je bent vastgelopen. We richten ons in de therapie op het hier-en-nu. Hoe speelt je vraag of het probleem dat je ervaart op dit moment? In de therapie is er ruimte en aandacht voor jouw verhaal, maar vooral ook wat je hierbij ervaart, voelt en ontdekt gaandeweg de therapie.

In de therapie kom je in beweging doordat je bewustzijn toeneemt op wat je voelt en hoe je dingen doet. Je wordt je bewust van jouw patronen en automatische responsen.  Een deel van je gedrag nu, is vaak gebaseerd op bescherming tegen gevoelens die je in het verleden niet verwerken kon. Deze bescherming is in je volwassen leven vaak een obstakel geworden, dat werkelijk contact (met jezelf en met de ander) in de weg staat. Je houdt zo niet alleen de pijnlijke gevoelens weg, maar ook de vreugdevolle. Op den duur ervaar je je leven dan als vlak, je voelt leegte, gemis of innerlijke onvrede omdat je niet handelt in overeenstemming met je diepere behoeftes en gevoelens van je hart.

Als je in therapie, in een veilige en respectvolle sfeer, werkelijk aanwezig blijft bij wat zich heeft vastgezet in je lichaam, kan je oorspronkelijke energie weer gaan stromen. Je krijgt weer toegang tot je gevoelens, je kracht, levendigheid en warmte. Door deze ervaringen en door inzicht in je gedrag, zul je keuzes gaan maken die werkelijk bij je passen en niet meer op de automatische piloot reageren. Je kunt dan contact maken vanuit je authenticiteit.

Voor wie is individuele therapie geschikt?

Individuele therapie biedt hulp bij:

 • stressklachten, overspannenheid en burn out;
 • het leren voelen en uiten van je emoties;
 • depressieve klachten, lusteloosheid, matheid;
 • het gevoel dat anderen je leven bepalen;
 • zelfkritiek, negatief denken over jezelf;
 • verwerking van een verlies, ziekte, scheiding, ontslag;
 • rouwverwerking;
 • verwerking van ‘life events’ en seksueel trauma;
 • angst- en paniekklachten;
 • gezinsproblemen;
 • relatieproblemen;
 • piekeren, moeite met keuzes maken;
 • perfectionisme, te hoge verwachtingen hebben van jezelf en van anderen.

Herken je dit of wil je meer weten? Je kunt contact opnemen voor een telefonische kennismaking of direct een intake gesprek inplannen. Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk, maar mag uiteraard wel.

Praktische informatie

Na de intake bespreek ik de lengte en inhoud van het therapie traject. Lees hieronder over verschillende thema’s waarbij Gestalt therapie behulpzaam kan zijn.

Een groot aantal zorgverzekeraars vergoedt Gestalt therapie geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Kijk hiervoor op de pagina tarieven en vergoedingen.

Individuele therapie

“Ik wilde heel graag mentaal weerbaarder worden. Door de therapie sessies kijk ik een stuk volwassener naar mezelf, kan ik beter mijn grenzen aangeven en duidelijk maken wat ik wil. Ik geef meer sturing aan mijn leven, dingen ‘overkomen’ me minder. Dat is echt heel fijn.”

Sandra

Individuele therapie

“Toen ik bij je kwam had ik fysieke klachten, voelde ik me uitgeput en had ik een burn out. Ik had behoefte aan  therapie op een ‘dieper niveau’ na een eerder doorlopen traject. Ik heb veel steun van je ervaren in een veilige omgeving en veel inzichten over mezelf gekregen. Ik moest mijn uitval en ziekte eerst accepteren en de omstandigheden verwerken waarin ik onder hoge druk had gewerkt en geleefd. Ik sta nu echt stil bij mijn gevoelens en mijn lichaamssignalen en kan weer mijn eigen koers bepalen, in plaats van door de ogen van anderen naar mezelf te kijken en te leven.”

Lianne

 

Individuele therapie

” Door de therapie heb ik dingen uit kunnen spreken, die ik nooit heb kunnen uitspreken. Door te praten over traumatische gebeurtenissen, hebben deze gebeurtenissen een betere plek gekregen. Ik herinner me het nog wel, maar de emotionele lading of fysieke spanning erbij is weg. Nu kan ik wat gebeurd is makkelijker dragen. Van mensen uit mijn omgeving hoor ik dat ik veel rustiger over kom, zelf voel ik me veel beter in mijn vel zitten.”

Daisy

Thema’s

Stress en burnout

Burnout komt vaak voor bij actieve, ondernemende mensen, die de neiging hebben om gedurende langere tijd zonder onderbreking te werken en andere activiteiten te ondernemen. Het lichaam geeft gedurende het proces van uitputting wel signalen af, maar hier heb je niet of onvoldoende naar geluisterd.             Lees meer

Depressie

Voel je je al langere tijd somber, zwaar of traag? Of voel je niet zoveel meer, alleen een vlak gevoel? Bij individuele depressie therapie leer je weggestopte negatieve emoties, zoals angst, pijn, verdriet, schaamte, onmacht en onzekerheid, toe te laten en te verwerken.
Lees meer

Angst en paniek

Wanneer angst- of paniekgevoelens zodanig heftig worden, dat je niet meer goed functioneert, is het tijd om hulp in te schakelen. In therapie leer je je vicieuze circel van stress, angst- en paniekgevoelens te doorbreken en krijg je het vertrouwen terug in je jezelf. Lees meer

Rouw en verlies

Het verlies van je baan, je gezondheid, een plotselinge scheiding, het overlijden van je partner of andere dierbare kan intense gevoelens van verlies, verdriet en onmacht geven.  Door te delen, te voelen, te accepteren wat er in je leven gebeurd is, krijg je weer grond onder je voeten.
Lees meer

Ik ben aangesloten bij: