010-2360981 info@devitalemens.nl

Stress en burnout behandeling

“Burnout is het eindstadium van een proces, het ontstaat bij gezonde mensen die meestal goed gefunctioneerd hebben.”

Burnout komt vaak voor bij actieve, ondernemende mensen, die de neiging hebben om gedurende langere tijd zonder onderbreking te werken en andere activiteiten te ondernemen. Het lichaam geeft gedurende het proces van uitputting wel signalen af, maar hier heb je niet of onvoldoende naar geluisterd. Je merkt dat je na een weekend rustig aan doen of na een vakantie nog niet bent uitgerust. Je bent overbelast en prikkelbaar. Je wílt nog wel dingen ondernemen, maar je lichaam en geest werken niet meer mee. Je lichaam trekt aan de noodrem en je eens zo onuitputtelijke energie is nergens te bekennen.

Met behulp van indivuele therapie werk je stap voor stap aan je herstel.

Fase 1: Pas op de plaats maken

Je lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen. In de therapie start je met je leren te ontspannen, goed te slapen en te voelen hoe het nu met je is. Pas wanneer je kunt accepteren dat je een burn out hebt en er niet meer tegen vecht, dan kun je starten met herstel.

Fase 2: Balans herstellen

In de eerste fase is de therapie gericht op het herstellen van de balans tussen activiteit (het denken, het doen, het geven, Yang, ‘ de ouder’ zijn) en passiviteit (het voelen, genieten, het ontvangen, ontspannen, Yin, ‘het kind zijn’). Je maakt weer contact met hoe het echt met je is: je lichaamsbewustzijn, je gevoelens en je eigen behoeftes. Je leert je batterij weer op te laden. De stresshormonen in je lichaam komen tot rust. Jij komt tot rust.

Fase 3: Grenzen leren aangeven & inzichten

Wanneer mensen jou kennen als een joviale alleskunner en iemand die graag klaarstaat voor anderen, is grenzen stellen aan jezelf en aan je omgeving een ‘must’. Een grens aangeven vergt oefening. In therapie kunnen hier oude patronen en emoties naar boven komen, die veel inzichten geven over jezelf. Met deze hernieuwde inzichten en je verruimde bewustzijn leer je nieuwe keuzes te maken in je werk en je leven.

Soms is het nog moeilijker om te leren jezelf een grens te stellen in plaats van nee leren zeggen tegen de ander. In therapie ervaar je wanneer je jouw grens hebt bereikt, wat jouw specifieke signalen zijn van je lichaam, ziel en geest. Pas dan kan je jezelf leren liefhebben en kan je de strenge kant van jezelf vaarwel zeggen. Je hoeft niet meer tegen jezelf te zeggen: ‘Kom op, even doorbijten of doorzetten!’

Fase 4: (Re-)integreren Al het geleerde komt samen wanneer je in de laatste fase van je herstel zit en weer aan het werk gaat of meer verantwoordelijkheden neemt. Juist dan is de ervaring dat therapie zeer helpend en nodig kan zijn. Hoe is het nu met mij? Wat doe ik met mijn negatieve emoties of de grenzen die ik voel of stel? In deze fase kom jij in contact met je oude omgeving. Je experimenteert met nieuw gedrag in je directe omgeving: je werk, je gezin, familie en vrienden, je relatie.  In deze fase steun ik je in het experimenteren met nieuw gedrag, het blijven doorleven van gevoelens en ervaringen en het zoeken van je eigen antwoord hierop. Ook besteed ik in deze fase opnieuw aandacht aan ontspanning, opladen en jouw energiebalans.

Soms ontstaan tijdens een burn out, als gevolg van een verstoorde hormonale en neurotransmitter balans angst- en paniekklachten, hyperventilatie klachten en medisch onverklaarde fysieke klachten zoals oorsuizen, hartkloppingen, duizelingen, langdurige chronische vermoeidheid.

Soms ligt de oorzaak van de burn out klachten dieper en ligt er een angst- of paniekstoornis, een angstig-vermijdend coping mechanisme, onverwerkte traumatische gebeurtenissen, een eetstoornis, verlatingsangst of langdurige relatieproblemen aan ten grondslag.

Ik ben aangesloten bij: