010-2360981 info@devitalemens.nl

Depressie behandeling

Verdriet of somberheid zijn normale gevoelsmatige reacties op nare  gebeurtenissen in je leven.  Deze gevoelens hebben een functie en als we er de tijd voor genomen hebben deze gevoelens toe te laten en de gebeurtenis hebben verwerkt, verdwijnt het verdrietige gevoel of de sombere stemming.

Bij een depressie voel je je al langere tijd somber, zwaar, traag of voel je niet zo veel meer, alleen maar een vlak gevoel. Opeengestapeld verdriet en somberheid en onderdrukte boosheid draag je als zwaarte met je mee. Vaak voel je je ook wat afgesloten, heb je niet meer zo’n goed contact met jezelf. Je hoofd voelt als watten en fysiek en mentaal raak je uit balans. Dan is het goed om in therapie te gaan,  contact te maken met de weggestopte emoties die zorgen voor de depressie.

Mensen met een gevoeligheid voor depressies, zijn vaak heel goed in het negeren van negatieve emoties zoals pijn, verdriet, schaamte, onzekerheid, onmacht, angst voor afwijzing, boosheid en schuldgevoelens. Zelf wéét je wel dat er iets niet klopt: zoals je je vanbinnen voelt komt niet overeen met wat je anderen aan de buitenkant laat zien. Je afweermechanismen en overlevingsstrategieën staan echter automatisch ‘aan’ en hebben ook een belangrijke functie: je veilig voelen in onveilige situaties.

In therapie leer je je afweermechanismen en overlevingsstrategieën te herkennen en érkennen en sta je jezelf toe om van overleven (nodig ‘daar en toen’) naar leven te gaan (gewenst ‘hier-en-nu’). Wanneer je je emoties weer durft toe te laten, neemt het zware en sombere gevoel af en kom je weer in contact met je warmte, kracht en levendigheid.

Ik ben aangesloten bij: