010-2360981 info@devitalemens.nl

Angst en paniek behandeling

Angst- of paniekgevoelens kunnen zodanig heftig worden, dat het je niet meer waarschuwt voor echt gevaar: het verliest daarmee zijn beschermende functie. Angst gaat dan tegen je werken en zorgt ervoor dat je niet meer goed functioneert.  Paniekaanvallen ontstaan, wanneer eerdere negatieve emoties of angsten zijn genegeerd of onderdrukt. Vaak waren er wel al eerdere lichaamssensaties, maar hebben we deze onbewust genegeerd. 

Bovendien ervaren we angstgevoelens als zo onprettig, dat we er alles aan willen doen om spannende situaties te vermijden en letten we tegelijkertijd op ieder mogelijk eerste symptoom in het lichaam. Hierdoor ontstaat een vicieuze circel van verhoogde alertheid, vergrote angst- en paniekgevoelens, gedachtes over de lichamelijke sensaties die de paniek versterken en vermijding van spannende situaties.

Vaak ga je na een eerste vervelende en angstige ervaring jezelf in de gaten houden en let je met een verhoogde waakzaamheid op ieder signaal van je lichaam. Daarna komen de gedachtes die de lichamelijke signalen verkeerd interpreteren en de paniek nog verder aanjagen. Je kunt zelfs last krijgen van een onwerkelijk gevoel, dat ook wel depersonalisatie wordt genoemd.

In therapie leer je je eigen vicieuze circel herkennen en leer je hoe je je angst in het lichaam kunt toelaten zonder het groter te maken of er negatieve gedachtes aan te koppelen. Door met mildheid met jezelf en je angstklachten om te gaan en jezelf te begrijpen op een diepere laag, doorbreek je de vicieuze circel die jouw angstklachten in stand houden of zelfs vergroten. Ook leer je te experimenteren met nieuw gedrag en het vertrouwen terug te krijgen in jezelf en je lichaam. De onrust verdwijnt en er ontstaat meer rust en vertrouwen.

Soms hebben angst- en paniekklachten een link met eerdere trauma’s. Een situatie in het hier-en-nu kan dan de trigger zijn dat het oude, (deels) onverwerkte trauma doet herbeleven.  Is dat bij jou het geval, dan zal ook het onverwerkte trauma in therapie aandacht krijgen.

Ook kunnen angst- en paniekklachten ontstaan nadat je langdurig onder grote stress hebt gestaan en veel van jezelf hebt gevraagd. Vaak heb je dan in een veel eerder stadium gevoelens en signalen van je lichaam genegeerd. Dan is de therapie gericht op het verlagen van de lichamelijke stress respons en gevoelsmatig en fysiek herstel van het contact met jezelf.

Ik ben aangesloten bij: