010-2360981 info@devitalemens.nl

Rouw en verlies behandeling

‘Het’ een plek geven. Dat is vaak waar mensen naar verlangen als ze bij me komen die iemand hebben verloren. ‘Het’ is vaak groot, intens, complex en ingrijpend in iemands persoonlijke leven. Hoe leven we verder nadat een partner of dierbare is overleden of vertrokken? Hoe verwerken we zoiets?

Rouwverwerking is heel persoonlijk en gaat over de pijn van het ont-hechten. Soms komt daar nog trauma bij, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van suïcide of het overlijden van een dierbare op jonge leeftijd. Vaak wankelt de bodem onder je bestaan, geeft het verlies grote onzekerheid en word je teruggeworpen op jezelf. Ook al is er veel steun in je omgeving de eerste maanden na het verlies.

De aanvaarding van je emoties verloopt voor iedereen anders, soms grillig met diepe dalen en soms met rustige periodes. Ik help je je emoties te uiten en te begrijpen en leer je hoe je tijd kunt maken om actief te rouwen.

Vaak vragen mensen ook: ‘Waarom overkomt mij dit? Wat is de zin van dit alles?’ Gevoelens van ontkenning, verbijstering, boosheid en somberheid horen bij rouwverwerking. Er is geen antwoord op deze vragen. Wel heb je, wanneer je de heftigste emoties hebt doorvoelt en het rustiger is geworden in je hart en je hoofd, de keuze hoe je met deze gebeurtenis in je leven wilt verdergaan. Het heeft je geconfronteerd met jezelf. Je hebt jezelf heel goed leren kennen. Je weet op een gegeven moment: deze gebeurtenis hoort nu bij mijn leven.  In het hier-en-nu ontstaat ruimte voor een nieuw perspectief.

 

Ik ben aangesloten bij: